Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 1 vendég1 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Német nemzetiségi kirándulás Komárom- Esztergom megyében

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

megvalosultemmi2019

2021.szeptember 24- 25-én a 7B osztály német nemzetiségi kiránduláson vett részt. Kirándulásunk a Nyergesújfalun és a környéken élő svábok életének és kultúrájának megismerésére koncentrált.

 

Péntek reggel 8 órakor indultunk az iskola elől. Első állomásunk Tatára, a helyi Német Nemzetiségi Múzeumba vezetett.

 

A Német Nemzetiségi Múzeum épülete hajdanán vízimalomként üzemelt. A malom ma már nem működik, és a hétköznapokban is többnyire csak a kenyér feldolgozásának végeredményével találkozunk, itt lehetőségünk nyílt mesés módon megismerkedni a kenyér útjával, egészen onnantól, hogy a búzakalász kibújik a földből.

 

A kenyér készítéséhez szükséges liszt előállításához kipróbálhattuk a kézi őrlést, az elkészült lisztet pedig a gyerekek a saját kézzel díszített kis liszteszsákjukba merhették, melyeket emlékbe haza is vihettek. A múzeumlátogatás után rövid sétával jutottunk át második állomásunkhoz, a festői Öreg- tó partján épült Eszterházy- kastélyhoz.

 

A kiállítást interaktív tárlatvezetéssel tekintettük meg, mely során a gyerek aktív felfedezői voltak a kastély történelmének. Feladatlapot kaptak, melyet a tárlatvezetés során hallott és látott információkkal kellett kiegészíteniük. A tárlatvezetés végén kiértékeltük a csapatok feladatlapjait, győztest hirdettünk, akiknek természetesen a jutalom sem maradt el.

 

A kastélyprogram után Nyergesújfalu felé vettük az irányt, ahol a polgármesterasszony és a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke fogadott bennünket. A Napsugár Óvoda nagycsoportosainak fellépését követően a Polgármesteri Hivatal konferencia termében rendhagyó népismeret-órán vettünk részt. A gimnázium német tanárnője tartott interaktív előadást Nyergesújfalu múltjáról, a dunai svábok betelepítéséről, életéről.

 

A tanárnő egyik tanítványa filmet készített egy helyi sváb prés működéséről, emellett a szőlőművelésről beszélt, valamint sváb népdalkincseket hallhattunk egy leányvári család közreműködésével.
Az értékes előadások közben a gyerekek bátran kérdezhettek, és a tanárnő kérdéseire magabiztosan válaszoltak. A másik tanárnő néptáncot tanított, ami osztatlan sikert aratott a gyerekek körében.
Programunk végén ellátogattunk a helyi német nemzetiségi tájházba is.

 

A Komárom Esztergom megyei kirándulásról készült összefoglaló ide kattintva elérhető

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum