Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 2 vendég1 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Christkindl – kiállítás Kislődön

christkindl

December 9-én, az adventi időszak közepén a 8.a és a 7.a osztály egy közös tanulmányi kirándulás keretében egy régi német népszokás nyomába eredt.

Az ez évben Kislődön kiállított Christkindl – gyűjteményt tekintettük meg, amelyben hét bakonyi falu együttműködve, újra összegyűjtötte azokat a hagyományokat, amelyek még fellelhetőek voltak a Christkindl és az advent kapcsán.

 

2009-ben az úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzatnak az az ötlete támadt, hogy a szomszédos falvakkal – Magyarpolány, Kislőd, Városlőd, Herend, Bánd és Márkó – közösen szerveznek egy Christkindl-kiállítást. A kiállítás főleg a viseletekre vonatkozik, de a gyűjtés a misztériumjátékra és annak felelevenítésére is szolgál.

A német nyelvű leánybetlehemes játék, az úgynevezett „Christkindlspiel” több bakonyi faluban ismert, de a szereplők ruházata, énekeik dallama és szövege, a játék koreográfiája eltéréseket mutat. Ezeket az eltéréseket is bemutatva tárja elénk a kiállítás azt a szépséget, ahogy a németek ünnepelték a karácsonyt.

 

Az előkészületek már november elején kezdődtek és karácsonyig tartottak. Régebben minden évben más gyerekek vettek részt a betlehemezésben. Kiválasztásukkor lényeges szempont volt, hogy szépen tudjanak énekelni és keresztények legyenek, illetve előnyben részesítették a szegényebb családból származó lányokat, mivel a csoport egy kevés aprópénzt és édességet is kapott.

Korábban a szereplők saját maguk varrták a ruháikat, ebben gyakran segítettek a szomszédok és rokonok, mivel sok időbe telt elkészíteni. Manapság a ruhákat már továbbadják és többször is felveszik, régebben azonban csak egyszer hordták.

 

A vándorkiállítást idén Kislőd fogadta be, s nekünk a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Vidáné Varga Krisztina mutatta be. Köszönjük a segítségét!

 

Hazafelé megnéztük a nemrégiben Bándon átadott Német Nemzetiségi Tanösvényt, amely a település német nemzetiségi hagyományait mutatja be. A Christkindl – táblánál felidéztük a Kislődön látottakat, amelyek az iskolában majd a német hon- és népismeret füzeteinkbe is bekerülnek.

 

Bokor Zsuzsanna

 

A tanulmányi kiránduláson készült fényképek ide kattintva megtekinthetők

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum