Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 2 vendég1 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

SULIRÁDIÓ

SULIRÁDIÓ

  1. január 15.

 

Jó reggelt kívánok kedves dózsás diákok! Köszöntünk Benneteket, remélve, hogy végre nem csak mutatóban látunk egy kis havat s az influenza járvány sem  dönt ágynak bennünket. 

Szép napot, kellemes hetet kívánok nektek én is, köszöntöm körünkben Bán Mihály tanár urat, aki vendégünk volt Lengyel Károly igazgató úrral együtt a pénteki diáktanács ülésén. Örültem, hogy a diákok aktívan és lelkesen vettek részt a megbeszélésünkön. Kérem őket, hogy a jövő heti osztályfőnöki órán néhány percben foglalják össze az ülésen elhangzottakat. Többen kértétek az iskola büfét, várjuk az ötletládába kicsit részletesebben a javaslatokat, hogy mire lenne igényetek.

Arra buzdítanék is mindenkit, hogy még ezen a héten ossza velünk az ötletládán keresztül, hogy a február 09-ei felsős diák farsangon milyen programoknak örülnétek és vennétek részt ezek szervezésében. Akinek a felső tagozaton kettes érdemjegy kerül magatartásból a tájékoztatójába, azzal nem fogunk találkozni az idei farsangon.

 

*Várom a héten azon felsős diákok vagy osztályok jelentkezését is, akik szívesen árulnának tombolát a farsang előtt. Szívesen fogadjuk a farsangi dekorációs kellékeket pld: lufit, girlandot, álarcot, szerpentint és tombola felajánlásokat a felsős farsangra.

Büszkék voltunk azon 8.c-s dózsás lányokra, akik iskolánkat is képviselve bekapcsolódtak a Brusznyai kórus munkájába és a szombati emlékkoncerten a közel 200 éneklő társukkal és a kibővített Mendelssohn zenekarral együtt felemelő zenei élményben részesítették a hallgatóságot. Köszönjük Sánta Titanilla és Csonka Niki.

 

Okoskodó fejtörő játékunk múlt heti kérdésére adandó jó választ Magyar Lili ismerteti  és Kerékgyártó Fanni kérdésére várjuk ehéten a megfejtéseiteket.

A kelpie kutya fajta Ausztráliából származó kiváló terelő kutyafajta, sajnos nem ezt a megfejtést nem kaptuk attól a négy diáktól, akik megfejtést küldtek.

 

Mindenkinek kívánok egy utolsó nagy lendületet és erőbedobást  a félévi jegyek lezárása előtt, bár aki ellazsálta ezt a néhány hónapot, az ne bízzon a csodában, mert az csak a mesében létezik.

 

Mielőtt átadnám a szót Bán Misi bácsinak örömteli név- és születésnapot kívánok az ünnepelteknek és legyen végre jó sok hó!!!

 

A FOCI A SZABÁLYOKTÓL SZÉP

 

Mindenki a születésétől fogva találkozik mondókákkal, versekkel. Óvodás korától meg is tanul néhányat; az alsósok és felsősök bármikor szavalni is tudnának.

Egy verseket író ember egyszer azt mondta, nem tudja, hogyan jön létre a vers. De azt tudja, hogy elkezdi a szavakat korlátok közé szorítani; ritmusra és rímekre szabni a szöveget, és egyszer csak megjelenik a SZÉPSÉG.

Hogyan is történik ez?

Mondok egy mondatot:

 

A tavat benőtte a nád, néhány kacsa arra jár, aztán olyan sokan lesznek, hogy nem is látszik tőlük a víz.

Ez a mondat így megállja a helyét, de nem különösebben érdekes.

 

Hallgassátok meg ugyanezt versként az 1. B-sek előadásában:

(Adorján-Csomai Milán, Sasvári Enikő, Somlai Enikő, Tihanyi Dániel, Török Fanni)

 

Weöres Sándor: Kacsaúsztató

 

Tó vize, tó vize csupa nádszál,

egy kacsa, két kacsa oda-császkál,

tóban ezer kacsa bogarászik,

reszket a tó vize, ki se látszik.

 

Ugye, mennyivel másabb így? A szabályok közé szorítás, a ritmus és a rímek korlátai vonzóvá, dallamossá, mondogatni valóvá tették az egyszerű szöveget. A mondat és a vers ugyanazt közli, és mégis mennyire más a kettő!

 

És így van ez az élet minden területén. Ha néhányan kimennek egy rétre labdát rugdalni, az még nem foci. Ha nincs következménye annak, hogy eltévesztik, és egymás lábát rúgják, vagy ha kézzel-lábbal hajszolják a labdát, akkor az ugyan labdakergetés, de nem sport, nem labdarúgás, nem football. Foci attól lesz, ha a labdarúgás szabályait betartva sikerül játszani és gólt lőni.

 

Szabályok nélkül lehetetlenné válna a közlekedés, de lehetetlenné válna az iskolai élet is. A tanórák szabályai, a szüneti viselkedés szabályai, a felnőttek és gyerekek tiszteletben tartásának szabályai olyanok, mint a korlátok a szakadék szélén. Biztonságot adnak és védenek; segítik az épségben maradásunkat.

Ezért kell mindannyiunknak önként, nem nyűgnek tekintve betartani a közös szabályainkat. Mert a foci is, a vers is a szabályoktól szép, sőt a szabályoktól az, ami. Ahogy az iskolai életet is a szabályok tartják össze, akárcsak a labdarúgást.

 

Tehát a jelmondat: A FOCI A SZABÁLYOKTÓL SZÉP.

 

Békés hetet kívánok mindenkinek!                              Bán Mihály

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum