Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Hon,- és népismereti tábor Városlődön

KépkivágásIskolánk német tagozatos harmadikosai két napos hon,- és népismereti táborban vehettek részt május 19-20-án Városlődön.

Csütörtök reggel vonattal indultunk útnak. A vasútállomásról egy rövid séta után megérkeztünk az Iglauer parkba, ahol a szállásunk volt. A gyerekek nagy izgalommal vették birtokba a kis faházakat.

Délelőtt már várt minket Rózsi néni a német nemzetiségi tájházban. Az alapos ismeretszerzést feladatlap is segítette. A gyerekek többek között megtudhatták mi is az a füstös konyha, miért építkeztek a svábok úgynevezett szalagtelkekre, hogy hívják a szobában a nagy gerendát, mi található a szent sarokban, milyen volt egykor a hétköznapi és az ünnepi viselet. Érdekes történeteket hallhattak a Cristkindl hagyományról, megcsodálhatták a nagy gonddal elkészített ruhákat. Egy külön szobában régi mesterségek szerszámaira, eszközeire bukkanhattunk.

Ebédünket a táborba visszatérve fogyasztottuk el, majd egy kis játék után újra útra keltünk. A gyerekek érdekes feladatra vállalkoztak. 6 fős csapatokban vették nyakukba a falut és kezdtek hozzá a nyomozó játékhoz. A feladatok megoldásához meg kellett szólítaniuk a falubelieket, be kellett járniuk a falut. Mi, tanító nénik, hat helyszínről felügyeltük a gyerekek önálló felfedező munkáját. Tapasztalatunk és a helyiek elbeszélése alapján is nagyon büszkék lehettünk fegyelmezett és udvarias tanítványainkra. A gyerekek többek között hagyományos sváb ételek után nyomoztak, és megtudhatták a családtagok elnevezéseit is.

Fáradtan, de jókedvűen tértünk vissza a táborba. Kis pihenő után, a kálvária dombot útba ejtve elsétáltunk a horgásztóhoz. Út közben népi játékokkal ismertettük meg a gyerekeket. A tavon nádból készült kis vitorlásokat eregettünk.

Mire visszatértünk a táborba, már várt minket a meleg vacsora, de a tartalmas napunkat még egy német nemzetiségi táncház és egy esti vásznas német rajzfilmvetítés zárta. Aznap este a gyerekek fáradtan, de tele élményekkel tértek nyugovóra.

A péntek délelőtt is tartalmasan telt. Míg egyik csoport agyagozós kézműves foglalkozáson vett részt, a másik csoportunk a német nemzetiségi himnusszal ismerkedett, aztán cseréltünk.

A nagy sikert aratott közös pizza ebéd után felszedtük a sátorfánkat és hazavonatoztunk.

Tartalmas, vidám két napot töltött együtt a 3.a és a 3.b osztály.

Kísérő tanáraik voltak:

  • Bánné Borbás Éva,
  • Dériné Tamás Éva,
  • Baum Csabáné,
  • Lenkei Judit,
  • Horog Zsuzsanna
  • és Fertig Erzsébet

Lekei Judit

 

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum