Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 6 vendég2 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Lengyel – Magyar két jó barát …

Tarnówi kapcsolatunk

 

Tarnów „Lengyel Olimpikonokról” elnevezett iskolájával (Zespół Szkół Sportowych im. Polskich Olimpijczyków w Tarnowie) testvériskolai kapcsolatot építettünk ki, mely mindkét részről aktívan – ötletek, utazások, versenyek, fellépések sokaságával – gazdagítja a lengyel és magyar gyerekek, felnőttek életét.

2008 tavaszán a Megyeháza meghívására Veszprémben tartózkodó küldöttséget vártuk izgatottan. Kicsik és nagyok egyaránt. Iskolánk vezetősége, valamint az akkori 2.a osztály tanulói, tanítói fogadták a lengyel vendégeket: az említett iskola igazgatóját, pedagógusait. Az első pillanattól kezdve éreztük, hogy egymásra találtunk.

Néhány találkozás után mindkét fél részéről felmerült az igény egy komolyabb kapcsolat kialakítására.

Az első találkozás óta november hónapban a Nemzetközi Barátság Koncert vendégei és résztvevői vagyunk, minden év márciusában vagy áprilisában pedig a Nemzetközi Versmondó versenyen vesznek részt lelkes tanítványaink, ahol lengyel nyelven szavalnak, s mindig szép eredményeket érnek el. Májusban mi látjuk vendégül a tarnówi iskola tehetséges, nagy sikerrel fellépő tánccsoportját. Tanítványaink barátságokat kötnek, leveleznek, várva a következő utazásokat.

Ezt a szép kapcsolatot szentesítették aláírásukkal Andrzej Kot és Veress József igazgató urak, mikor az iskolánk 70. évfordulója alkalmából rendezett gálaműsoron – 2009. október 3-án – ünnepélyes keretek között aláírták a testvériskolai szerződést.

Különösen nagy örömmel töltött el bennünket, hogy 2010 tavaszán lengyel testvéreink, a lengyel diákok képzőművészeti alkotásait a „dózsás” gyerekek remekműveivel együtt állíthattuk ki a Veszprémi Pannon Egyetem Tanul-O galériájában. Az elmúlt év májusában meghívást kaptunk testvériskolánk fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett gálaműsorra, ahol 4. osztályos tanulóink egy „fekete színházi” előadással léptek fel.

Törekszünk arra, hogy mindig más és más tanulók, illetve kollégák utazhassanak, hogy minél többen érezzük azt a különleges szeretetet, amely Tarnówban felénk irányul.

Négy éve tantestületünk kapott meghívást, melyet boldogan fogadtunk el. Csodálatos, tartalmas napokat töltöttünk Tarnówban és Krakkóban élvezve a lengyel vendégszeretetet.

Amikor pedig mi fogadjuk lengyel vendégeinket, mi törekszünk arra, hogy a „híres magyar vendégszeretettel” ajándékozzuk meg őket. Érzem, érezzük, hogy mind vendégként, mind vendéglátóként őszintén nyújtjuk és kapjuk a különleges, semmihez sem hasonlítható élményeket.

Terveink között szerepel még további közös kirándulások, táborok szervezése mind Lengyelországban, mind Magyarországon, s nagy álmunk egy közös tábor, vagy utazás szervezése Erdélybe. Mind a tanulók, mind a pedagógusok találkozásait fontosnak tartjuk. Szívesen látnánk vendégül testvériskolánk tantestületét. Igyekeznénk ugyanazokat az élményeket biztosítani, mint amiben nekünk volt részünk két évvel ezelőtt.

Két évvel ezelőtt Veszprém városa adott otthont a Lengyel – Magyar Barátság Napja alkalmából rendezett nagyszabású programsorozatnak. A két ország gyermekei közösen töltöttek el gyönyörű, lélekemelő – egyben szórakoztató – napokat városunkban. Boldogok és büszkék voltunk, hogy a résztvevő száz vendég közül 20-an a mi testvériskolánkból érkeztek. Majd utána május végén ismét lengyel testvériskolánk tanulói jártak a mi iskolánkban. Vidám, színvonalas zenés, táncos előadásuk után jó hangulatú baráti délutánt töltöttünk együtt. Az állatkertben tett sétát követően pikniket rendeztünk, ahol gyerekek és felnőttek között tovább mélyült a lengyel-magyar barátság.

Legfrissebb élményünk az iskolánk 75. évfordulójának tiszteletére rendezett gálaműsor, melyen különlegesen szép táncokkal örvendeztették meg a közönséget a lengyel gyerekek.

A 2016-os év terveinek megbeszélése a múlt héten történt iskolánkban, amikor meglátogattak bennünket lengyel kollégáink.

Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a két nép, a két ország kultúrájának, történelmi hagyományainak ápolása, a gyermekek és felnőttek barátsága még sok kincset rejt magában – lengyelek és magyarok számára egyaránt.

 Halmayné Badacsonyi Márta

 Veszprém, 2016. 03. 04.

 

 

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum