Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Vetési labor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minden tanévben 4 alkalommal részt vesznek a 8. osztályosok a Vetési gimnázium laborjában egy egész délelőttös laborgyakorlaton, ahol megosztva végeznek a biológia, a kémia és a fizika tantárgyhoz kapcsolódó kísérleteket. Legutóbb áprilisban a 8.b osztállyal jártunk ott. Ernyei Barbi tollából olvashatunk egy beszámolót az ott történtekről.

„Először a biológiához kapcsolódó vizsgálatokat végeztünk Mariann néni irányításával. Az emberi szöveteket vettük szemügyre mikroszkóp segítségével. Rengeteg érdekes dolgot vizsgáltunk: csontszövetet, izomszövetet, hámszövetet, vért. Ezenkívül tanulmányozhattuk a saját hajszálunkat, sőt a saját vérünket is. Megmértük a vérnyomásunkat, aki elég bátor volt a vércukrát is megmérhette. Közben megtanultuk mindkét készülék helyes használatát és a mért értékek értelmezését. Majd következtek a saját magunk által készített metszetek, kenetek, nyúzatok. Feltárultak előttünk a burgonyában lévő keményítőszemcsék, a paradicsom likopin részecskéi és a vöröshagyma óriás sejtjei. A levél fonákján lévOLYMPUS DIGITAL CAMERAő kicsi kapukat – gázcserenyílásokat – speciális technikával tettük láthatóvá. Az akvárium vizéből vett mintában nagy örömünkre egy egysejtű fickándozott.

Ezután a fizikával, azon belül az elektromosságtannal foglalkoztunk. Gyakorlatban teszteltük azt, amit eddig elméletben tanultunk a tanórákon. Anett néni segítségével soros és párhuzamos kapcsolásokat készítettünk. Digitális multiméterek segítségével mértük az áramkörök egyes részein a feszültséget és az áramerősséget. Beigazolódtak azok az összefüggések, amiket eddig tanultunk, amikkel eddig számoltunk a tanórákon.

Mindannyian remekül éreztük magunkat, mert új oldaláról közelítettük meg mindkét tudományt.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum