Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Egy Zsidó Nap a VII. kerületben

Egy Zsidó Nap a VII. kerületben

 

Reggel hétkor kellemes hangulatban indultunk el Veszprémből. A levegőt izgatott csevegés töltötte be, ahogy Budapest felé haladtunk.

 

Szűk kétórás buszút után leszálltunk a járműről, és Cseh Viktor úr vezetésével elsétáltunk a Wesselényi utca 44-es szám alá, ahol egy ortodox zsidó iskola áll.  Hosszú lépcsők vezettek minket egy osztályba, melynek héberül írták ki a nevét: kémia terem. Itt diákok és tanárok fogadtak bennünket, s rövid bemutatkozó után alkalmunk nyílt két tálca sütemény mellett ismerkedni. A barátságos, nyitott légkörben, Gubis Csaba igh. úr segítségével hamar feloldódott a hangulat, bátran lehetett kérdezni is. Ezután egy héber tanórán vehettünk részt, melynek során Szilvia tanárnő vezetésével megismerkedtünk a héber abc-vel, azaz alefbét-tel, és- kis segítséggel- leírhattuk a nevünket is. Mindezek után a zsidóság történetébe nyerhettünk bepillantást, és megcsodálhattuk a héber írás művészetét, Paskesz Tamás főtitkár úr segítségével. Megtekinthettük még az imaszobát is, majd indulnunk kellett tovább, a Kazinczy utcai zsinagógába.

 

Az ortodox izraelita vallás építészeti remekműve tárult elénk, s újabb érdekességeket tudhattunk meg róla. Láthattuk azt a rabbiszéket, amelybe 1929 óta nem ült be egyetlen utód sem. A nagy Reich Koppel Jakab királyi tanácsos főrabbi  tisztelete ma is él! Miután körbejártuk az épület belsejét, a téli zsinagógát is meglátogathattuk. Ez jóval kisebb volt ugyan, de- mint azt megtudhattuk- ez is ugyanolyan szent helynek számít a zsidóságban, hiszen megtalálható benne a Tóratekercs. Itt is egy érdekfeszítő beszámolót hallgathattunk meg, melyben fő szerep jutott a kóser táplálkozásnak.

 

Mindez persze nem volt véletlen, hiszen elérkezett az ebédidő, legfőbb ideje annak, hogy a Hanna étteremben megismerhessük a zsidó gasztronómiát, természetesen egy nagyszerű ebéd formájában. Megkóstolhattuk többek között a glatt kóser ragulevest, vagy húslevest az elmaradhatatlan maceszgombóccal, a zsidó tojást és sóletet, valamint egy különleges süteményt, a flódnit. Az ebéd vidám hangulatban telt el, és újabb íz-élményekkel gazdagodva indultunk utunk következő céljához, a Néprajzi Múzeumhoz, ahol a „Kő kövön” nevet viselő kiállítást tekinthettük meg. Ebben a veszprémi főlevéltáros, dr. Jakab Réka anyaga is szerepelt.  Nagy részét régi emlékeket őrző tárgyak képezték, melyek izgalmas történeteit el is olvashattuk. Az egykori veszprémi zsinagógáról készült a kiállítás utolsó, szép, mégis szomorú képe, a gettó napjaiból. 

 

Innét kilépve még egy szép élményben lehetett részünk, ahogy megpillantottuk az Országházat majd a gyönyörűen kivilágított Lánchidat a délutáni szürkületben. A buszra felszállva kissé fáradtan, de elégedetten és boldogan állapítottuk meg, hogy ez a nap valóban nagyon jól sikerült.

Mann Lotti

8.a osztályos tanuló

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum