Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Parlament, Terror háza

Parlament, Terror Háza

2014. március 25.

Kirándult a 8. évfolyam

Régen vártuk már ezt a napot!

 Dr. Mihalovics Péter önkormányzati képviselő támogatásával lehetőség nyílt arra, hogy a 8. évfolyam ellátogathasson Budapestre a Parlamentbe és a Terror Házába.

Két busszal utaztunk 79 tanulóval és 8 kísérővel.

Első úti célunk a Kossuth tér volt, ahol rögtön elénk tárult ez a csodálatos magyar Parlament, aminek nincs párja a világon, legalábbis szerintünk.

Az idegenvezetőnk elmondta nekünk, hogy az Országház Budapest egyik legismertebb középülete. A Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek a székhelye. Az épület felépítéséről az Országgyűlés törvényt alkotott és tervpályázatot hirdetett 1881-ben.  

Steindl Imre (építész) megvalósult terve az eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú.

 Az Országház hazánk fővárosát reprezentáló épületté vált.

A magyar állam ezeréves fennállásának alkalmából, 1896. június 8-án tartotta az új, még épülő parlamenti épületben az Országgyűlés első ülését.

Itt van kiállítva a Szent Korona és a többi koronázási jelvény (a koronázási palást kivételével). A korona korábban a Nemzeti Múzeumban volt megtekinthető; a törvény szövege szerint az ünnepélyes áthelyezéssel „Magyarország méltó helyére emeli a Szent Koronát, és a nemzet múzeumából a nemzetet képviselő Országgyűlés oltalma alá helyezi”.

Ezután egy kis séta, szabadidő következett a belvárosban majd fogadtak minket a Terror Házában.

A Terror Háza most múzeum, de a XX. században a magyar történelem tragikus korszakában is, valóban a terror háza volt. 1944-ben a nyilas rémuralom idején ez az épület volt a „Hűség Háza”, a nemzetvesztő magyar nácik pártszékháza. 1945 és 1956 között pedig a hírhedt ÁVÓ és utóda, az ÁVH rendezkedett be ugyanitt. Az Andrássy út 60. a rettegés és félelem házává vált.

A múzeum a terror áldozatainak állít emléket, de mementó is, ami a diktatúrák rémtetteire emlékeztet.

A kirándulásba belefért egy Várbéli túra is: Mátyás templom, Halászbástya…

Úgy gondoljuk, hogy ez a nap jól kiegészítette az iskolában tanultakat.

Egész más oldalról tapasztalhattuk meg a magyar történelmet.

Köszönjük a képviselői támogatást és segítséget!

 

 

 

 

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum