Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Kalandozás a sötétben

„..Vendég vagy a világban és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz törődni velük. Azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. Nem győzöm eleget mondani: Tanulj meg örvendeni. Annak, hogy élsz.

S mert élsz: gazdag lehetsz.”

Wass Albert – Te és a világ

 

Kalandozás a sötétben

 

Nem tudhatjuk milyen szép a világ a vak embernek, de megtapasztalhattuk azok derűjét és segítőkészségét, akik segítettek nekünk eligazodni a világukban. A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében a felsős napközisek egy csoportjával (24 fővel) látogattunk el a HEMO rendezvényére.

 „Kalandozás a sötétben” egy különleges találkozás volt, ahol teljes sötétségben próbáltunk meg tájékozódni. Csupán a szemünk, a fülünk, a tapintásunk és a szaglásunk alapján próbáltunk eligazodni az ismeretlen környezetben.

Társunk utasítása alapján és az „ujjunkkal megnéztük” Romanek Inka Art díjas látássérült festőművész domború képeit.

Megpróbáltunk fehér bottal közlekedni a folyosón. Megismertük a Braille írógépet, ahol csupán a hat billentyű és számtalan számvariáció jelöli a betűket. Janka az ujjával kitapintva tanulta a Braille-ABC-t. Közülünk többen érdeklődtek a beszélő számítógép iránt.

A sötét szobában megismerhettük milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerv, a látásunk nélkül élni, és hogyan változott meg figyelmünk, gondolkodásunk. Itt tudtuk meg azt is, hogy fiatalabb korban mennyivel könnyebben alkalmazkodunk a sötéthez. A gyerekek sokkal hamarabb „látták” a körvonalakat, érzékelték és különböztették meg a különféle tárgyakat, zöldségeket.

A látáshiány okozta új helyzetben azt is megtapasztalhattuk, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet érdekes és teljes a világ. A program pozitív élményeken keresztül tanította meg a résztvevő 5. és 6. osztályos gyerekeknek és a két kísérő pedagógusnak, hogyan segíthetjük a látássérülteket, s miképpen érthetjük meg őket.

 

2012. október 19.

 

 

 

Rácsainé Nyíri Andrea és Szabóné Harlai Katalin

                                                                           tanítók

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum