Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 2 vendég3 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Védőnői tájékoztató

Védőnői tájékoztató az iskolában történő iskola-egészségügyi ellátásról

Tisztelt Szülő!

Az 1997. évi CLIV. Törvény 13. §-a ( A tájékoztatáshoz való jog ) alapján ismertetjük Önnel a gyermekénél – az általános iskolai tanulmányok ideje alatt – kötelezően elvégzendő iskola-egészségügyi tevékenységek menetét:

1. Személyi higiénés ellenőrzések

Szeptember, január, április hónapokban tisztasági (tetvességi) szűrővizsgálat és szükség esetén, a tanév során bármikor.

Serke és tetű miatt kiszűrt gyermek szülei írásbeli értesítést kapnak. Az otthoni kezelés megtörténtét a védőnő ellenőrzi.

2. A 2. 4. 6. és 8. évfolyamokon zajló védőnői és orvosi vizsgálatok

Védőnő által önállóan végzett szűrővizsgálatok: testi fejlődés és a vérnyomás mérése, a látásélesség, színlátás, hallás vizsgálata, a mozgásszervek szűrése, pajzsmirigy vizsgálata a módszertani irányelvek alapján.

A vizsgálatok tanítási időben, a védőnői szobában négyszemközt zajlanak. Szükség esetén a tanuló személyre szabott tanácsot kap, és további gondozásban részesül.

Orvosi fizikális vizsgálat: fizikális belgyógyászati szűrés, a védőnő által kiszűrt elváltozások ellenőrzése, szükség esetén háziorvoshoz, szakorvoshoz utalás és a krónikus betegek gondozása.

3. Egészség érettségi

Szeptember 1. és a következő év augusztus 31. között 16 életévet betöltő tanulóknál a záró állapotvizsgálat elvégzése, mely szintén az iskolában történik meg.

A gyermekénél elvégzett védőnői vizsgálatokról a szülő írásbeli értesítést kap. Gyermeke egészséges fejlődése érdekében fontos, hogy a kiszűrt elváltozás esetén a szakorvosi vizsgálatok megtörténjenek és ennek eredményéről (negatívról is) visszajelzést kapjunk.

4. Oltások

A 6. évfolyamba járó tanulók MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő) illetve dTap (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés) elleni kötelező védőoltásban részesülnek.

A 7. évfolyamba járó tanulók Engerix-B (fertőző májgyulladás elleni) kötelező védőoltásban részesülnek.

Védőoltás előtt a szülők az oltással kapcsolatos tudnivalókról írásos értesítést kapnak.

5. Egészségnevelő órák tartását: A tanév során az alábbi témakörökben tervezzük

– egészséges táplálkozás

– személyi higiéné

– dohányzás megelőzés

– serdülőkori változások

– barátság, szerelem, párkapcsolat

– fogamzásgátlás

Igény szerint egyéb témakörökben is.

6. Fogadóóra. Szükség esetén fogadóórán, illetve egyeztetett időpontban a diákok, szülők, pedagógusok felkereshetik a védőnőt aktuális problémájukkal, kérdéseikkel.

Fogadóóra: Csütörtök 13-15 óráig orvosi szoba, Licsárné Hegyi Erika

A fentiekben leírtakat a vonatkozó jogszabályok alapján végezzük:

v 26/1997 (IX.3) 3. számú NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról

v 51/1997.(XII.18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról

v 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről

Hozzászólás nem lehetséges.

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum