Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 2 vendég1 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Német nemzetiségi kirándulás Mórra

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

megvalosultemmi2019

Ötödikes diákjaink átlépve a megye határát egy másik tájegység német nemzetiségi kultúrájával ismerkedtek. A városa Vértes és a Bakony hegységek közötti völgyben fekszik. Az 1700-as évek első felében három nagy hullámban érkeztek ide a német telepesek; nagyrészt Ausztriából, Bajorországból és a Fekete-erdőből. A Lamberg kastély barokk épületében található a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás. Az állandó kiállítás része a sváb szoba, ahol a mindennapi élet eszközeivel ismerkedhettek tanulóink.

A sváb tájház az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani. A szobában megtekintettük az 1900-as évek elejéről származó bútoraikat, használati tárgyaikat, népviseletüket, imakönyveiket, egyéb vallási emlékeiket.

Mor2021

A konyha részben láthattuk a jellegzetes, „sváb”színes virágcsokros mintájú étkészletet, valamint a különféle köcsögöket, törő és őrlő berendezéseket. Egyik különleges tárgyuk a fújt technikával, üvegből készült rovarcsapda. A kamrában azokkal a tárgyakkal találkoztunk, amelyeket nem mindennap használtak, a mosás, vasalás, a kenyérsütés, a zöldségek és a káposzta szeléséhez szükséges eszközöket. A kamra egyik legérdekesebb tárgya a kézihajtású mosógép, mely az automata mosógép őse lehetett.

A tanulók a vezetés során sok információ birtokába jutottak. Megelevenedtek a tankönyvek lapjai, tapasztalati úton ismerkedhettek a tárgyakkal, a hozzájuk kapcsolódó történetekkel, szokásokkal. A vezetés végén egy autentikus filmet is megnézhettek és interaktív játékokban vehettek részt.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását.

Móron készült fényképek ide kattintva megtekinthetők

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum