Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 1 vendég1 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Rajzolás másképpen – a 3D toll használatban

ntp2019 emmi2019

A tavalyi tanév folyamán a napközis tábor keretein belül nyílt lehetőség arra, hogy a pályázaton nyert 3d tollakat kipróbálhassuk. Sajnos a járványhelyzet miatt az előző tanév második félévében nem tudtunk többet alkotni ezekkel az eszközökkel. Nem valósult meg az angol – informatika tábor sem, ahol szintén szerettük volna használni ezt az eszközt (a Tower mását szerettük volna elkészíteni projektmunkában).

Elmondható azonban, hogy a szerzett tapasztalatok inspiráló hatással voltak mindannyiunkra, a tábor tervezésekor felmerülő ötletek pedig megvalósításra várnak egy távolabbi időpontban.

 

A tanulók, kollégáim és magami is megtapasztalhattuk, hogy mennyire más ezzel az eszközzel alkotni. A napközis táborban részt vevő 5. osztályos gyerekek az interneten fellelhető videó segítségével ismerkedtek meg az eszköz használatával, ezután került sor a valódi munkára: a nevüket alkotó betűkből készítettünk fűzért. Az eszközöket én is kipróbáltam előtte, így tapasztalataimat átadva próbáltam segíteni a tanulók munkáját. A gyerekek nagyon motiváltak voltak, maga az eszköz már biztosította a megfelelő légkört.

https://www.youtube.com/watch?v=f1Rcg0yPAJY

 

efop1

Első lépésként a tanulók megtervezték a nevüket alkotó betűket.

 

efop2

A terv fölé egy sütőpapírt helyeztünk, így rajzoltuk körbe és töltöttük ki a betűket. A gyerekek párban dolgoztak, felváltva segítették egymás munkáját.

 

efop3

Több színű filamenttel dolgoztunk, a gyerekeknek figyelniük kellett arra, hogy a körvonalakat megfelelően alakítsák ki – ez nem volt egyszerű, de aki ráérzett szép alkotást készített!

 

efop4   efop5

Az elkészült betűket háromszög alakú zászlócskákra ragasztottuk és az elkészült füzérek azóta alkotóik szobáit díszítik.

 

A 3d tollak további alkalmazására többek között a 4. osztályos informatika szakköri órák keretében kerül idén sor. Terveim szerint szakköröseim karácsonyfadíszt készíthetnek vele idén, a téli szünet előtt. Bízom benne, hogy a tollak segítségével közelebb kerül a filament, mint anyag a kisebbekhez: megismerhetik az anyag tulajdonságait, használatóságát.

Az eszköz használatával lehetőség nyílik arra, hogy előkészítsem a 3d nyomtatóval történő munkavégzést, hiszen akkor majd egy gép végzi el azt a feladatot, amit tanulóim most kézzel – ez megkönnyíti a 3d nyomtatók működésének megértését is.

 

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum