Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 1 vendég2 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Sulirádió 2015. 11. 09.

imagesHunyadvári Ádám 5. c osztályos diákkal együtt köszöntelek Benneteket és kívánok jó reggelt, mosolygós napot minden kedves dózsás diákoknak.

– Az őszi papírgyűjtés eredményei már olvashatóak az iskolánk honlapján, és a faliújságokon is. Külön is gratulálunk a legeredményesebb 8.a és az 4.b osztályok tanulóinak. Kedves diákok tavasszal folytatódik az akciónk.

– Múlt hétfőn beolvasott megyei futó verseny felsős lánycsapatának tagja Fábián Éva volt, illetve Csehó Eszter egyéniben is szerzett helyezést, II.lett. Gratulálunk.

– A felsős osztályokból a diáktanács tagjait, osztályonként legalább egy főt, ma 14 órától várom a könyvtárban, a diák tanács soron következő ülésére. Kérlek Benneteket, hogy javaslataitokat, ötleteiteket juttassátok el a mai napon hozzájuk.

– November 11-én, szerdán 14. 00- 15. 30 óráig lesz a felső tagozaton a Halloween vetélkedő, melyre 3-5 fős csapatok jelentkezhetnek kedd délig Rácsai Robi bácsinál vagy Hudák Kata néninél.

– Mint bizonyára tudjátok iskolánk ez évben is megrendezi a hagyományos Márton napi bált, november 13-án, pénteken 18 órától a német nemzetiségi tagozaton. Ezt megelőzően, november 11-én pedig a szintén hagyományos lámpás felvonulásra kerül sor az 1.-2.-3.-4. évfolyamos tanulók részvételével a Margit –romokhoz.

– November 11-e Márton napja. A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

A hagyomány és a néphit szerint szerint, aki Márton napján ludat fogyaszt, az a következő évben ne fog éhezni,

– Kívánom, hogy legyen örömteli és boldog napjuk a héten név–és születésnapjukat ünneplőknek.

– Aki még nem hangolódott rá kellőképpen a mai napra és az előttünk álló iskola hétre, azokat egy diák magvas gondolataival szeretném jobb kedvre deríteni. Megpróbáltam jó lenni, de nagyon unatkoztam.

További szép napot mindenkinek!

                                                        Lambert Zsuzsanna
felsős diákönkormányzati vezető

 

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum