Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Környezetvédelem a napköziben – Üzem látogatás

A környezetvédelem mindannyiunk közös feladata, mert minden embert érint az idősektől a legfiatalabbakig. Természeti értékeinket meg kell őriznünk, és tovább kell adnunk a következő generációknak. Ezen gondolatok jegyében szerveztük a felsős napközisek szabadidős programjait.

– Csatlakoztunk a Föld Órája rendezvényhez. Az akció a globális, kontinenseken is átívelő összefogás egyedülálló példája. A páratlan kezdeményezés célja felhívni az emberek figyelmét a körülöttünk lévő súlyos problémákra: a környezetszennyezésre, a túlfogyasztásra.
Március 23-án vetélkedőt tartottunk, melyben az 1. 2. és 3. napközis csoportok vettek részt. 4 fős csapatokban versengtek. A versenyzők környezetvédelmi kérdőívet töltöttek ki, különféle kőzeteket ismertek fel nagyon ügyesen, megbecsülték azok tömegét, rejtvényt fejtettek, védett állatokra „vadásztak”. A győztesek és helyezettek között szoros versenyben dőlt el a győzelem. Fontos volt a tudás és a megoldás gyorsasága is. Minden résztvevő ajándékban részesült, melyet iskolánk diákönkormányzata és egy magáncég támogatásával kaptak.

– Április 10-én a „VKSZ” Zrt. Kistó utcai telephelyén jártunk. A hulladékudvarban több fajta és nagyobb tömegű előre szelektált hulladék rakható le. A válogatócsarnokba beszállított szelektív anyagok egy szállítószalag rendszeren keresztül a válogatókabinba jutnak, ahol a műanyagokat fajtái szerint (PE, HDPE, LDPE, PET, PS, PP), illetve az üdítős és ásványvizes palackokat szín szerint szortírozzák. Itt kikerülnek a műanyagok közül az italos kartondobozok, valamint az alumínium italos dobozok. Mi is részt vettünk a válogatásban és az ürítésben.
Rácsodálkoztunk a hatalmas kompaktorra (20 tonnás célgép), mely egy dózert és egy tömörítő gépet egyesít magukban. Feladata a telepre érkező szemét elsimítása, majd betömörítése. Látogatásunk végén csoportosan „mázsáltattuk magunkat” a szállító járművek mérésére alkalmas mérlegen. 900 kg volt a csoporttagok bruttó tömege.

Szabóné Harlai Katalin

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum