Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 3 vendég1 robot
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Díjak, Elismerések

Bencsik Józsefné

forrás: http://www.ktep.hu/emlekerem2018

 

Bencsik Józsefné neve a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában elsősorban a szívügyének tekintett iskolai könyvtárral fonódik össze.

 

Alaposság, igényesség, kimagasló szakmai tudás, tájékozottság, műveltség, empátia, segítőkészség, felelősségteljes, okos szigor, kedvesség, megértés, együttműködés, kreativitás, maximalizmus, türelem, szerénység… kulcsszavak, melyek hallatán valamennyi dózsásnak Ő jut az eszébe.

 

1984-ben végzett kitüntetéssel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán magyar-könyvtár szakos tanárként. Pályakezdőként a veszprémi Nagy László Általános Iskolában helyezkedett el, ahol 18 évig dolgozott.

 

1995-ben ugyancsak a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett oktatásinformatikus felsőfokú szakképesítést.

 

Munkahelye már 1996-tól elköteleződött a Zsolnai-féle értékközvetítő módszer mellett, és 2002-től ÉKP iskola lett. Bencsik Józsefné kezdetektől fogva évente részt vett a módszer szakmai továbbképzésein, illetve 2002-ben előadást tartott a könyvtárhasználat és magyartanítás kapcsolatáról az ÉKP iskolák fórumán.

 

gyanebben az évben a MUOSZ Veszprém megyei csoportja és a Napló Szerkesztőség egyéves újságírói stúdiójának „diákja”. Közben az Iskolakönyvtáros: Módszertani és tájékoztató folyóirat általános és középiskolák számára szerkesztő munkatársa egy évig. Nem mellesleg közoktatási szakértő képesítést is szerez, az iskolai könyvtárak gyűjtőköri szabályzatának szakértése a feladata. Ugyanekkor a Veszprém megyei iskolai könyvtárosok munkaközösség-vezetője.

 

2006-ban szakvizsgázik közoktatásvezetőként a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ennek az évnek a végén a pedagógus teljesítményértékelés témájú tanfolyamot is befejezi, így be tud kapcsolódni az iskola minőségirányítási programjába. Ezt a munkát már dózsásként végzi, hiszen 2002-től ennek az iskolaközösségnek a tagja.

 

Közel 20.000 kötetes állományt gondoz, fejleszt, alakít és találja meg azokat a módszereket, hogy minél többen, minél többféle formába használják a gyűjteményt.

 

A könyvtárhasználatot, mint tantárgyközi tudásanyagot építette be az intézmény pedagógiai programjába és a helyi tantervbe. Erre épül a könyvtári informatikai tanmenete, mely a könyvtárhasználati órák rendjét is tartalmazza.

 

Az iskola tanulói szívesen járnak az iskolai könyvtárba olvasni, illetve a számítógépekkel „tevékenykedni” is. Ám ahhoz, hogy csak úgy a gép elé ülhessenek, feltételt szab a könyvtárostanár: 20 percet olvasniuk kell. Ízlésük, érdeklődésük szerint választhatnak olvasnivalót a könyvtár polcairól.

 

A Bencsik Józsefné által vezetett Újságíró szakkör tehetséges diákjai szerkesztik az iskolai újságot Naplopó címmel.

 

Könyvtárhasználati vetélkedőre is készül tanítványaival. Büszkék lehetünk rájuk, hiszen 2016-ban a Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen 1., míg 2017-ben 2. helyezést értek el.

 

Az iskolai könyvtár számos rendezvénnyel színesíti az iskola életét:

Népmese napja, Gyermekkönyvhét, Magyar kultúra napja, Költészet napja, Ki mit tud?- Tudásbajnokság Tanulmányi Verseny megyei fordulója, Nyelvész verseny iskolai fordulója…

 

Mindig újabb és újabb tervekkel, ötletekkel szeretne minél több gyereket olvasóvá nevelni. Ezek közül néhány:

Dózsa-tallért ad azoknak a gyerekeknek, akik legalább 40 oldal terjedelemben olvasnak szépirodalmat. Ez a „mennyiség” természetesen az 1-2. osztályosokra érvényes elvárás. Ahogy nő a gyermek, nő a tallér kritériumi szintje is.  A „leggazdagabbak” a Népmese napján könyvjutalomban részesülnek. A könyvtár melletti falra kikerülnek a Dózsa-tallérok, amelyeket tulajdonosaik gyönyörűen kiszíneznek.

 

Új ruhába bújtatja azokat a könyveket, amelyeket már megviselt az idő, no meg a népszerűség…

 

„Fejlesszük együtt az iskolai könyvtár állományát!” A szülőknek szóló akcióval Bencsik Józsefné célja, hogy a szépirodalmi állomány részét képező ifjúsági regények és újszerű kötelező olvasmányok számát növelje.

 

„Fogadjunk örökbe egy iskolai könyvtárt!” A felhívást a városrész cégeihez, vállalkozóihoz intézte. Meglehetősen új ötletről van szó, kíváncsian várjuk a hatását.

 

Író-olvasó találkozók, melyeknek vendége volt többek közt: Nógrádi Gábor, Somfalvi Péter. Már megszervezte Kányádi Sándor látogatását is, de sajnos a költő betegsége miatt ez nem jött létre.

 

A Versbusz vendégeként az iskolai könyvtárban járt Bence Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Óberfrank Pál.

 

A Tudásbajnokság Tanulmányi Verseny megyei fordulójának hozadékaként – melynek Bencsik Józsefné a szervezője – 50.000 forint értékű könyvet kapott iskolájuk az elmúlt 10 esztendő mindegyikében. A könyvek jelentős része állományba került, illetve jutalomkönyvként jutott a diákokhoz.

 

Megálmodója, megvalósítója volt Bencsik Józsefné a vakok számára készített hangoskönyvnek, mely az iskola tanulóinak és tanárainak részvételével született Sheila Hocken: Emma meg én című történetéből. A Vakok Veszprém Megyei Szervezetének elnöke vette át az ajándékot 2007 karácsonyán.

 

Az iskola fennállásának 75. jubileumára megjelent évkönyv szerkesztője, mentora, menedzsere lett.

 

2017 nyarán a Könyvtárostanárok Országos Találkozójának adott otthont az általa vezetett iskolai könyvtár. A résztvevők programját is Bencsik Józsefné szervezte.

 

Egész pályája során – ami több mint 34 esztendőt jelent – munkáját hivatásának tekintette, hivatását pedig szolgálta. Tisztelettel adózunk szakmai tudása, sokoldalúsága, nyitottsága, segítőkészsége előtt.

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum