Beiratkozás
Látogatók
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

Ökoiskola / TIA Program

További Ökoiskolás cikk ide kattintva olvasható
További TIA-s cikk ide kattintva olvasható

 

ÖKOISKOLA CÍMÁTADÓ ÜNNEPSÉG

2019. október 18-án vehette át iskolánk igazgatója, Lengyel Károly az Öko-Iskolai cím elnyeréséről szóló oklevelet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium jóvoltából a Balassi Intézetben.

A címátadó ünnepségről szóló cikk itt olvasható:

http://ofi.hu/hir/okoiskola-cimatado-unnepseg-2019

Iskolánk 2019. évben benyújtott pályázata nyomán 2019. szeptember 01-től
2022. augusztus 31-ig elnyerte az Öko-Iskola címet.
Pályázatunk sikerét előkészítette az elmúlt évek számtalan saját belső programja és „jó-gyakorlata”, mely a környezettudatos nevelésre és a fentarthatóságra irányult, valamint aktív részvételünk városi , kistérségi és országos környezetvédelmi kezdeményezésekben.
Célunk, hogy az egész iskola közössége változatlan lelkesedéssel álljon ki környezetünk és Földünk megóvása mellett.

ÖKO-ISKOLAI MUNKACSOPORT tagjai:

Bán Mihály, Lovász Éva, Kisné Hudák Katalin,

Lambert Zsuzsanna, diák tag

 

tia

 

Az idei évben is számos, gyermekközpontú ismeretet biztosítunk az angol nyelvet tanuló gyermekek számára a TIA- program keretében.

Ezeket az értékeket a délelőtti és a délutáni időszakban közvetítjük.

Már az első évfolyamon informatikai és angol nyelvi játékos foglalkozások keretében szerettetjük meg tanulóinkkal ezeket a tudományokat.

A második évfolyamon mindezen tevékenységi kör növénygondozási programmal, érdekes fizikai kísérletekkel való megismertetéssel bővül. A Dózsavárosi Könyvtár udvarában, kis parcella dísz- és haszonnövény beültetésével, azok gondozásával tudnak tevékenykedni gyermekeink. Az érdeklődést felkeltve a kísérletek elvégzésére mindenkinek lehetősége nyílik.

Az alsó évfolyam „öreg” diákjai, a 3. 4. osztályosok, a TIA- által nyújtott további lehetőségekkel, az élet közeli helyzetek megtapasztalásával az üzemlátogatások keretében találkoznak.

Természetesen a tevékenységek évfolyamonkénti bővülése az alsóbb évfolyamok tevékenységi körét magában foglalja az életkori fejlődést követve.

Itt még mindig nem ér véget éves tematikánk sora, hiszen a szorgalmi idő leteltével a „Napocska” táborban egészségvédő és biztonságos közlekedési ismereteket közvetítő programot szervezünk sok-sok játék keretében.

No és nem utolsó sorban, de gondoltunk az óvodásokra is, akik közül reményeink szerint szép számban fogják majd az angol nyelvet tanulni iskolánkban. Nekik az ovi-suli foglalkozások idejében korosztályuknak megfelelő kísérleteket mutatunk sok más érdekes program kíséretében.

Mindezek a természet – és társadalomtudományos ismeretek gazdagítják azokat a gyermekeket, akik az angol nyelv tanulását választják iskolánkban.

 

Kishalminé Ágfalvi Andrea

 

 

3D nyomtatót nyert a Dózsa György Általános Iskola

 

A FreeDee Printing Solutions és a MakerBot közös „MakerBot a tanteremben” iskolai 3D nyomtató pályázatot hirdetett. Az eredményhirdetésre 2016.04.01-én került sor Budapesten.  A 11 elnyerhető gépért 413 iskola pályázott, bizonyítva ezzel, hogy a 3D nyomtatás jelentősége, lehetőségei és alkalmazási területei jól ismertek és vonzóak a diákok és a pedagógusok számára egyaránt. A nyertesek között csupán két általános iskola volt, közülük pedig az egyik a veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola.

A szervezők örömüket fejezték ki, hogy ekkora érdeklődés van a technikai újdonságok felé nyitott iskolák és a diákság részéről a 3D nyomtatás iránt. A nyomtatók gyakorlati haszna, az élményt jelentő oktatásban játszott szerepe és a technológia jövőbeni szerepe egyaránt motiválta a pályázó iskolákat a jelentkezéskor.

A nyertes iskolák kiválasztásakor a megadott követelményeken túl nagy szerepe volt a sokszínűségnek, és annak, hogy minél rendszeresebben, minél inkább mindennapivá váljon a nyomató iskolai használata.

A Dózsa iskola pályázatában kiemelte, hogy az iskola két fő profilja (a német nemzetiségi tagozat és a TIA: természettudomány – informatika – angol osztályok) közül a TIA osztályok gyakorlatközpontú természettudományos tevékenységekkel ismertetik meg a gyerekeket már az alsó tagozatban. Ez a szemléletmód folytatódik a felső tagozatban is. A helyi üzemekbe, laborokba szervezett látogatások is részei az iskolai programnak. Informatika órákon a motor-szimulátor a közlekedési ismeretek bővíti, a Lego robot programozása pedig a technika magas szintű alkalmazását hozza kéz közelbe. És ez csak egy kis ízelítő az igen színes és változatosan kidolgozott iskolai programból.

A 3D nyomtató elnyerésével egy igen értékes elemmel bővül az iskola eszköztára, utat nyitva egy teljesen új informatikai-technikai iránynak.

kopicats

öröm

 

 

Spacebuzz
Europe Code Week
Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum