Beiratkozás
Látogatók
Felhasználó: > 2 vendég
Statisztika
2011. márciusa óta Ön a látogató számláló
látogatónk!

Látogatottsági adatok
Bejelentkezés

A mezőtől az asztalig

2018.november 21-én osztályunkkal az Ungari König Sütőüzemben tettünk látogatást.

Balog István üzemvezető segítségével bepillantást nyertünk a kenyérkészítés folyamatába.

Megtudtuk, hogy a 13-14 méter magas, kb. 16-18 tonna liszt tárolására szolgáló tartályokból légbefúvással kerül a liszt azokba a csészékbe, ahol a kovász és egyéb adalékanyagok hozzáadásával elkezdődik a dagasztás.

 

A nyers tésztát 45 perc pihentetés után szorgos kezek formázzák meg és újabb 40 perc kelesztés után kerül a 260 fokos alagút kemencébe a félkész kenyér. Itt 42 perc alatt három fokozatban sül meg. Kicsi ablakokon keresztül mi is megleshettük, hol tart a sütés folyamatában a tészta.

 

Nagyon meleg volt a kemence mellett!

S milyen forró, milyen finom illata volt a kész kenyérnek, mikor kivették a kemencéből!

S az íze …! Hmmm….!!!

 

Megtudtuk, hogy a gyönyörű barnás színét a tésztában lévő cukor karamellizálódásától kapja, s tapasztaltuk, hogy a fonott kalács készítéséhez nagyon sok idő, s gyakorlás szükséges.

Élményekkel és teli pocakkal jöttünk vissza az iskolába, ahol néhány osztálytársunk azonnal kipróbálta a fonott kalács készítéséhez fontos hármas- és a négyes fonást. (Ők már biztosan ügyesek lesznek az ünnepi kalács készítésében!)

 

A sütőüzemben készült fényképek ide kattintva megtekinthetők

Hozzászólás (bejelentkezés szükséges!)

(Megjelenés előtt el kell fogadni egy adminisztrátornak!)

Pályázatok
Képek gyüjteménye
Arhívum